20 Els testimonis 2

 
Emili Bertran Muntané (Riudoms, 1932)
El meu pare, Francesc Bertran Cabré (1908-1987), m’explicava que Gaudí no era pas un home de caràcter alegre, però saludava a tothom. Quan venia a Riudoms, tenia un desfici per anar cap al mas i tant ho feia a peu com amb tartana. S’arribava a la fusteria del Monja i girava Muralla amunt fins al camí de les Passeres. D’allí anava a trobar la riera i seguia recte fins a la masia. Per dins el poble, no es deixava veure massa, llevat quan anava a missa. A Gaudí, li agradava saber sobre les coses del camp, per això de vegades preguntava als pagesos, amb qui tenia animades converses.

Enric Mas Torres (Riudoms, 1934)
El meu pare, Anton Mas Font (1900-1978), explicava que Gaudí venia algun cap de setmana a Riudoms, que era un home solitari a qui li agradava de passejar pels camins del terme i per la riera. Se’l veia capficat, com buscant alguna cosa i això el portava a furgar en els murs que servien de partió entre les finques o en els marges de pedra que evitaven esllavissaments de terra. Aquestes construccions eren fetes de pedra seca, amb peces muntades una sobre l’altra, sense ciment… Ell anava aixecant les pedres amb facilitat i hi podia trobar cargols, lluerns, llimacs, escarabats, etc., que es posava a les butxaques i que li podien servir per a les obres que feia.

Joan Eloi Gispert Trilles (Barcelona, 1946)
A la dècada dels vint del segle passat la meva àvia paterna, Caterina Llauradó Corts (1857-1940), anava a passar temporades a Barcelona i s’estava amb el meu pare, Joan Gispert Llauradó (1899-1978), que tenia una botiga de queviures oberta entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Roger de Flor, en plena Diagonal, vora la Sagrada Família. Molts matins ella anava a passar l’estona amb Gaudí. La meva àvia Caterina li portava avellanes, oli, i recapte i ell la rebia dient: “Caterina què en saps, de Riudoms?”, i la feien petar en un pedrís de vora el temple.