15 Una festa senyalada

 
De les visites que Gaudí fa a Riudoms, una destaca per damunt dels altres. Té lloc el 19 de novembre de 1922 i coincideix amb els actes que se celebren per beneir la bandera del sometent local, en la qual fou brodada la serralada de Montserrat i la seva patrona.

El sometent és un cos auxiliar de l’ordre públic en l’àmbit rural, destinat a protegir les propietats dels assalts de lladres i d’altres malfactors. La diada compta amb la presència del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, posterior dictador, i dels marquesos de Marianao i Vilanova i la Geltrú. Diversos actes s’hi desenvolupen: un ofici litúrgic a la plaça Major, la benedicció de la bandera, una desfilada, els discursos de les autoritats, una cantada coral, etc.

És en el transcurs d’aquests actes que Antoni Gaudí es fa una fotografia amb el sometent a les escales de la plaça Major. Tenint en compte el conegut rebuig de l’arquitecte a deixar-se fotografiar, aquest gest constitueix tot una mostra d’afecte a la població que el va veure créixer.