13 El retorn a l’origen

 
Al llarg de la seva vida, el mestre Gaudí visita Riudoms en uns períodes més que en altres.

En els primers anys de professió, és sobretot el seu pare, el vell calderer, el qui hi fa les estades acompanyat de la néta, la Rosita.

En els darrers anys, a partir de 1914, quan ja no té feines pendents, l’arquitecte freqüenta més la vila, així com Reus. Li agrada llevar-se dematí, travessa el poble per anar a missa i després enfila cap al seu mas o es passeja pels camins del terme. Vora els caminals creix una vegetació soferta, que facilita el seu estudi perquè deixa al descobert la seva estructura interna. A fregar de la riera, l’Anton de la Calderera remena les arenes o aixeca les pedres per trobar-hi tota mena d’elements orgànics i minerals. Menja sense aturar-se, bo i traient fruits secs de les butxaques: avellanes, ametlles, panses… Cap al tard, torna a la casa pairal amb un cistell de recapte i busca el tracte dels pagesos.

Quan arriba a l’habitació de casa seva, desplega damunt el seu escriptori el producte de les seves troballes i es passa les hores contemplant-les i analitzant-les.