11 Els estudis

 
A partir dels 16 anys, Antoni Gaudí es trasllada juntament amb el seu germà Francesc a Barcelona per acabar el batxillerat i iniciar els estudis d’accés a la carrera universitària. Per fer front a les despeses, el seu pare demana préstecs, hipoteca i ven part del seu patrimoni de Riudoms.

Als 21 anys, l’artista ingressa a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Compagina la carrera amb l’acceptació d’encàrrecs que l’ajuden a pagar els estudis, que acaba el 1878. El primer que confia en ell és el mestre d’obres Josep Fontserè Mestre (1829-1897), amb qui col·labora en diverses obres del parc de la Ciutadella. Els Fontserè també procedeixen de Riudoms, on durant un segle i mig han mantingut diversos tallers de fusteria.

És un període dur per a Gaudí, ja que en poc temps veu desaparèixer bona part de la seva família: el 1876, moren el seu germà Francesc –just llicenciat en medicina– i la seva mare, i el 1879, traspassa la seva germana Rosa, que deixa una filla, la Rosita, de la qual es fa càrrec l’arquitecte i el seu pare, el vell calderer.