09 La infància

 
Durant el primer període de la seva vida, Gaudí viu a cavall entre dos móns, el de la ciutat, que li procura les ensenyances acadèmiques, i el rural, que l’ajuda a descobrir les regles primàries de la naturalesa.

De jovenet comença a sofrir atacs de reumatisme articular i freqüenta el camp de Riudoms. Per alleugerir els dolors va muntat dalt d’un ruquet, cosa que el priva de participar en els jocs dels seus companys i afavoreix el contacte amb el paisatge amb l’observació de minerals, plantes i petits animals. A través d’aquestes estones de lleure descobreix la natura, a la qual ell anomenarà la seva mestra, les formes de la qual arriben a ser el model principal del seu art.

En el segle XIX la riera de Maspujols, a pocs metres del seu mas, baixa aigua més o menys durant tot l’any. El seu cabal voluble modifica incessantment el paisatge i el jove Anton s’embadaleix davant d’aquest espectacle, mentre la seva família conrea la terra. Així va aprendre arquitectura abans de saber que aquesta existís com a ciència.