04 La casa-taller

 
Trobem documentada la casa-taller, al raval de Sant Francesc, a partir del 1765. El seu emplaçament és fora de l’entorn emmurallat, en l’antiga via que conduïa cap a Reus.

En un primer moment el seu propietari és el calderer Simeó Salvany, després passa a la seva filla, Antònia Salvany i, més endavant, a Francesc Gaudí Salvany, avi de Gaudí.

El darrer propietari de la nissaga és Antoni Gaudí, el qual la dóna a la Parròquia de Riudoms, per mitjà d’una fundació pietosa.

La casa, que es va rehabilitar el 2002, disposa de tres nivells. A la planta baixa, hi ha una entrada espaiosa per poder allotjar-hi un carro, després segueix el taller de caldereria i, a la part posterior, trobem un pati amb comuna. L’entresòl es distribueix en un menjador, una habitació individual, un menjador de diari amb foc a terra i una cuina amb celobert. A la planta primera trobem un dormitori amb alcova i, a la part posterior, una sala d’exposicions fotogràfiques. La tercera planta, la golfa, presenta un terrat on s’exhibeixen els plànols elaborats a escala de construccions de Gaudí fets per l’arquitecte Hiroya Tanaka.

La casa connecta amb l’Epicente Gaudí, de nova construcció.